Pressemeddelelse - Transmissionsledning

24. februar 2021

GEV og Billund Varmeværk vil deles om varmen i en fælles transmissionsledning

Fleksibilitet, forsyningssikkerhed og en stærk økonomi. Det er målet med etableringen af en ny fælles transmissionsledning, som vil forbinde GEV og Billund Varmeværks forsyningsnetværk med hinanden. Efter Billund Varmeværks bestyrelsesmøde i går er planerne nu vedtaget i begge selskaber, og der arbejdes på at få de nødvendige myndigheders godkendelse.

 

En direkte forbindelse mellem GEV og Billund Varmeværks forsyningsnet, giver mulighed for, at en overkapacitet i det ene forsyningsområde fremover kan anvendes til at dække et behov i det andet område. Det kan både give en billigere og mere miljøvenlig varmeforsyning.

- De gevinster, vi kan opnå ved at etablere en direkte forbindelse mellem vores to forsyningsnet, ligger i direkte forlængelse af det, der er Billund Varmeværks fornemmeste opgave: Billig, miljøvenlig og tilstrækkelig varme til vores forbrugere. Det var derfor også en enig bestyrelse, som i går stemte for forslaget, siger Kell Raabjerg, bestyrelsesformand for Billund Varmeværk.

Samme oplevelse har de i GEVs bestyrelse.

- Vi har jævnligt en overkapacitet af restvarme fra Duponts produktion, som vi ikke kan anvende, samtidig med at Billund Varmeværk ikke skal kigge langt ud i fremtiden for at se, at de skal have tilført ekstra kapacitet for at kunne dække behovet for varmeforsyning. Derfor giver det god mening på både kort og lang sigt, at vi bliver i stand til at udveksle varme mellem vores forsyningsselskaber. Ikke mindst fordi begge selskaber er optagede af bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Det giver ingen mening, at det ene selskab smider varme ud, mens det andet skal bygge nye anlæg for at producere varme, udtaler Jørgen Kristensen, der er bestyrelsesformand for GEV.

Placering og myndighedsgodkendelse er næste skridt

Der er en oplagt mulighed for at lade den nye transmissionsledning følge vejen mellem Grindsted og Billund. Samtidig er der mulighed for at få etableret en længe ønsket cykelsti mellem de to centerbyer i kommunen.

- Udfordringen ved den løsning er, at jorden tilhører staten, og derfor er der nogle mere komplicerede myndighedsgodkendelser, ligesom det vil være kompliceret for Billund Kommune at investere i en cykelsti på jord, der administreres af staten. Derfor er vi også åbne overfor alternative ideer, så længe det ikke gør løsningen uforholdsmæssigt dyr for fjernvarmekunderne, siger Nikolai Friis, direktør for Billund Varmeværk. Han vil i den kommende tid afsøge mulighederne sammen med GEV, så transmissionsledningen forhåbentligt kan være klar til fyringssæsonen 2022/2023.

Fakta

GEV er et multiforsyningsselskab, som forsyner ca. 4.000 husstande med fjernvarme. Herudover er GEV infrastrukturejer af el, vand, fibernet.

Billund Varmeværk er et fokuseret fjernvarmeselskab, der forsyner ca. 3.000 husstande med fjernvarme.

Begge forsyningsselskaber er konstrueret som andelsselskab, hvis formål er at levere en stabil, billig og miljøvenlig varme til sine andelshavere. Det betyder blandt andet, at ingen af selskaberne tjener penge på fjernvarmeforsyningen – varmeregningerne til forbrugerne dækker de faktiske omkostninger ved at levere varmen og ikke mere.     

_____

For yderligere information kontakt venligst:

Billund Varmeværks direktør, Nikolai Friis, mail: nikolai@billund-varme.dk eller telefon: 20 32 54 72

Billund Varmeværks bestyrelsesformand, Kell Raabjerg, mail: kell@billund-varme.dk