Jan bringer god energi til Billund

1. april 2024

Det er takket være folk som Jan, at Billunds borgere kan se frem til at få leveret mere af den gode og klimaansvarlige energi hjem til stuerne.

Som projektleder hos Billund Varmeværk er Jan manden, der skal bidrage til at bestyrelsens visioner om en grøn omstilling bliver ført ud i livet. Han står blandt andet i spidsen for arbejdet med den 2,5 km lange transmissionsledning, der i øjeblikket bliver gravet ned på tværs af Billund. Det er et arbejde, der kræver faglig indsigt, et stort overblik og masser af erfaring.

Med i hele processen

Jan er uddannet elektriker og har arbejdet med mange forskellige projekter gennem sin karriere. Han er inde over hele processen omkring den nye transmissionsledning – fra de allerførste markedsundersøgelser og beregninger til indhentning af tilbud og den praktiske udførelse af projektet.

Det er ”ude i marken” at Jans praktiske erfaring med anlægsprojekter virkelig kommer i spil. Jan har selv arbejdet derude og kender de fleste udfordringer. Han ved derfor, hvad der skal til for at løse dem. At han samtidig selv har en håndværksmæssig baggrund, gør det kun nemmere at kommunikere med sjakket, fordi de taler samme sprog.

Prøver at være usynlige

At udføre et så omfattende arbejde midt gennem byen, går ikke ubemærket hen. – Vi ved godt, vi er til besvær med vores arbejde i byen, fortæller Jan. – Men vi gør, hvad vi kan for at forstyrre mindst muligt. Vi har komprimeret og planlagt arbejdet, så vi kan være færdige inden turisterne rykker ind. Dermed forhindrer vi de helt store trafikale udfordringer. Samtidig har vi valgt at bore transmissionsledningen gennem undergrunden. Dermed undgår vi at grave hele byen op, men kan nøjes med at punkt-grave. Det er en lidt dyrere løsning, men det er en smidigere løsning, der er til fordel for os alle.

Løser problemer før de opstår

Med imødekommenhed, smidighed og en konstruktiv tilgang kører tingene meget nemmere. – Vi undgår meget brok og problemer ved at informere de borgere, der bliver direkte berørt at vores arbejde, fortæller Jan. Skal vi fx grave en beboers indkørsel op, banker vi på døren inden arbejdet går i gang og informerer beboeren. Vi hjælper også gerne med at finde en alternativ parkeringsplads, hvis det skulle være nødvendigt. Vi løser kort sagt problemerne, før de opstår. Den lille service koster ingenting og er med til at få det hele til at køre lidt smidigere.

Elsker at få ting til at ske

– Det er dejligt at være med til at gøre en forskel og være med til at løfte Billund Varmeværk til at være et godt sted at arbejde. Samtidig er jeg stolt over at være med til at drive den grønne omstilling. At få tingene til at ske, er det, der driver mig, fortæller Jan.

En del af en større plan

Arbejdet er et vigtigt led i Billund Varmeværks ambition om en grøn omstilling, hvor brugen af naturgas og biomasse skal udskiftes med et topmoderne produktionsapparat, der er baseret på grønne teknologier. Det ambitiøse projekt indebærer etableringen af et helt nyt værk i det sydøstlige Billund og ombygning af de eksisterende anlæg. Hertil kommer en 14 MW transmissionsledning, der skal sikre at energien kommer rundt til byens husstande og virksomheder.